עדכון: עיגול לטובה + התנצלות (לשעבר: עיגול לטובה? הצחקתם אותי)

עדכון: שמחתי לראות שרועי בילר ודנה ארגוב טיקובסקי בחרו להגיב באופן מכובד לטענותי.
מסתבר שהפרשה שהסעירה אותי מאוד, היא למעשה בסך הכל טעות בניסוח באתר של מידות. לפחות כך לפי התרשמותי; משום שמהניסוח שקראתי אצלהם בשבוע שעבר, הבנתי שישנה עלות לבדיקה שלהם. לפי תגובתה של הגב' דנה ארגוב טיקוצקי מעמותת "עיגול לטובה", הבדיקה הנדרשת כדי לעמוד בדרישות "עיגול לטובה" היא בדיקה חינמית. נהדר.
אם כך אני מאוד שמח שהנושא הוברר לי כעת, ואני בטוח שבמקום למצא זמן לתלונות לרשם העמותות, אנסה למצא זמן לבקש להרשם לבדיקה בעמותת "מידות", כדי להתקדם לקראת הצטרפות לשירותי "עיגול לטובה".

אם הפוסט הקודם פגע במישהו - אני מתנצל, זו לא הייתה כוונתי.
השארתי אותו כאן למטה כדי שמי שרוצה יוכל לקרא את כל ההשתלשלות + התגובות.
------------------------------------------------------> ולפוסט המקורי:

בשיטוטי אחרי אנשות באינטרנט שרוצימות להתנדב ולתרום מזמנם לטובת החברה, נתקלתי בהזמנה לאירוע "שיפור היכולות הטכנולוגיות של הארגון" מטעם אתר "עמותות", העוסק בארגון כנסים בנושא המגזר השלישי. האירוע מופק בשיתוף עם חברה קסומה בשם "NPTech", חברה לתועלת הציבור אשר מסייעת לעמותות להתמודד עם טכנולוגיה. תמיד אני שואל את עצמי למה גוף התאגד כחל"צ ולא כעמותה. והתשובה אף פעם לא מאחרת לבוא. בדרך כלל נטועה הסיבה אי שם ברצון להתרחק מביקורת ציבורית ובחירות כל שנה-שנתיים. אבל מי אני שאשפוט.

(אתר "עמותות"וגם אתר "הזוית השלישית", שניהם אינם מפרטים מה מטרותיהם או את מבניהם הארגוני, כמו למשל מי עומד בראשם. לכן אני מניח ששניהם למטרות רווח).

הצצתי קצת באתר של NPTech, משום שהשם הזה נשמע לי כמו חברה שנסחרת בבורסה יותר מאשר כמו חברה שמנסה להתמודד עם הבעיות שהבורסה מייצרת בחברה הישראלית. קודם כל החשיד אותי מאוד הקישור ב"חדר החדשות" לכתבה על המגזר הרביעי, ואפילו גרם לי לקחת כמה דקות הפסקה כדי לחשוב באופן ביקורתי האם באמת קיים מגזר כזה (ולהבין שאין חיה כזו, חברה למטרת רווח תמיד תעדיף מטרת רווח על פני מטרה חברתית). המשכתי לחקור את האתר המהוקצע למשעי, ולהפתעתי גיליתי תחת מעטה הסודיות הרב (שום הסבר על מטרות החל"צ, מבנה ארגוני, דוחות כספיים, חלוקת המניות וכו') - כתבה על טכנולוגיה מדהימה שתשנה את פני העולם החברתי בישראל - "עיגול לטובה". מדובר במערכת שתפקידה לעגל את שורת האגורות על כל עסקה שהאדם הפרטי עושה בכרטיס האשראי שלו, ואת ההפרש להעביר לעמותה שהוא חפץ ביקרה.

טיבם של בלוגים הוא להציג זוית אחת בלבד. לכן על עינו של הקורא הביקורתי להיות פתוחה. בפועל, אני התרשמתי שהעיגול לטובה הוא עיגול דיי לרעה. קודם כל כי הוא מפלה. אחר כך כי הוא יוצר אפלייה שמשמרת את המצב החברתי, ולא יוצרת שינוי חברתי. כלומר, הוא רע לשינוי חברתי. "עיגול לטובה" הוא כמו רובין הוד, רק הפוך: תפקידו לקחת כסף מהעניים ולהעביר אותו לעשירים.

כדי להרשם כעמותה לפרויקט, על העמותה להקצות 15 אלף ש"ח כל שנה, כדי לקבל את האות המפוקפק "מידת השקיפות". גרוטסקה בהתגלמותה, כאשר הרגולטור מטיל כל כך הרבה חובות דיווח לכל עמותה, ממילא. איזה ביקורת יותר חריפה על פעילותה של עמותה מאשר הביקורת של פקיד השומה? כלומר, ממשלת ישראל ובמיוחד ועדת הכספים של הכנסת בחרה רשימת קריטריונים חריפים, אשר רק עמותות שיעמדו בהן יוכרו כגופים ציבוריים הזכאים לפטור ממס. אז מדוע נדרש לשלם עוד 15 אלף שח כל שנה לחברה שתאמת שבאמת העמותה באמת באמת קדושה? זה הזוי.

ואחרי "מס" השקיפות הזה, מקבלים את העיגולים באגורות.. זה באמת גרוטסקה, ובוודאי שלא הייתי מכנה את זה "יזמות חברתית". אולי אפלייה, אולי סחטנות, אולי ניצול טכנולוגיה כדי לעזור לעשירים להמשיך לחלוב את שכבות הביניים.

הייתה אפשרות להפוך את כל זה ל"קדוש", אם עמותת עיגול לטובה הייתה לוקחת על עצמה את מיסי הבדיקה השערורייתיים. הרבה יותר פשוט היה אם הייתה מקבלת בהבנה שאפשר לסמוך על מי שיש אישור לפי סעיף 46א לפקודת מס הכנסה. אבל כנראה שעמותת עיגול לטובה אפילו לא מסוגלת לעמוד ב"סטנדרטים המוסריים" שהיא מציבה לעמותות אחרות. היא עצמה אינה טורחת לפרסם מבנה ארגוני באופן שקוף ואפילו את הדוחות הכספיים היא מסתירה - למרות שהם בעצמם הבטיחו לפרסם את הדוחות כבר לפני מעל שנתיים.

בזמני הפנוי אכתוב פנייה רשמית לרשם העמותות בתלונה על כך שעמותת "עיגול לטובה" לכאורה פועלת במפגיע נגד המטרה שהצהירה עליה:

"מטרותיה העיקריות הן: סיוע לתורמים פרטיים להעביר תרומות ושיפור נגישותם לארגונים, מוסדות ועמותות מגוונים הפועלים למען מטרה ציבורית כהגדרתה בסעיף 9 לפקודת מס הכנסה. סיוע לעמותות לגייס משאבים מהציבור הרחב ולפיכך לשפר את האמצעים הכספיים העומדים לרשותן ללא צורך במנגנון גיוס כספים."

לדעתי זו סיבה מספקת לפירוק עמותה.

תגובות

התנהלות שקופה -- בתגובה לדבריך

ברוך שלום,

שמחתי לקרוא את הפוסט שלך, ואני חושב שבחינות מסוג זה וכן הצגת המידע ופרשנותך הן כלי חשוב בכל הנוגע לפעילות חברתית. בקרוב נעלה לאויר את אתר "גיידסטאר", הפרויקט המרכזי בו אנו עוסקים, ובו מידע רב (בכללו דוחות פיננסיים ומילוליים) על המלכ"רים בישראל, במטרה לאפשר לעוד רבים לערוך בקלות ובחינם בחינות מסוג זה שערכת.

אנצל את הבמה להשיב לשאלותיך:

לאחר התיקון האחרון לחוק העמותות, המעמד של חברה לתועלת הציבור ושל עמותה הפך למעשה לשווה בפני הרגולטור, והדרישות הרגולטוריות בנושאי שקיפות (ובכלל) הנן זהות. שניהם מוסדות ללא כוונת רווח המנוהלים ע"י ועד מנהל (או דירקטוריון במקרה של חל"צ) מתנדב ואינם מאפשרים חלוקת רווחים לחברי העמותה (או בעלי המניות במקרה של חל"צ). לגבי ההבדלים -- אם לפשט את הדברים, עמותה היא ארגון שיותר דומה ל"ארגון חברים" (לעיתים בודדים ולעיתים אלפים רבים), בעת שבחברה לתועלת הציבור יש לרוב מספר מצומצם יותר של בעלי מניות. במובן זה, המבנה הארגוני של חל"צ מתאים לנו יותר, היות והוקמנו ע"י שני גורמים.

הרכב הדירקטוריון שלנו ובעלי המניות מצויינים באתר -- אנו הוקמנו ע"י יד הנדיב וג'וינט ישראל (אלו בעלי המניות, שאינן סחירות כמובן) והם בחרו את דירקטוריון החברה שזהות החברים בו מפורטת באתר.

כחברה צעירה שנרשמה באוגוסט 2009 אנו עובדים בימים אלו על הדוחות הפיננסיים והמילוליים שלנו בפעם הראשונה, ואלו יוצגו לעיון הציבור ולקוחותינו ברגע שיאושרו. בתור ארגון שמקדם את נושא השקיפות וזמינות המידע לגבי פעילות חברתית, ברור שאנו שואפים להוות דוגמא בעצמנו.

הבלוג הארגוני שאנו מפרסמים נועד להציע מידע לקהל הקוראים שלנו אודות מיזמים והזדמנויות רלוונטיות לעשייה חברתית, הקשורים לתחום הפעילות שלנו. אנו משתדלים מאוד, כמוך, להציג את הדברים באופן עובדתי ולהפריד בין מידע אובייקטיבי לסובייקטיבי. אם גרמנו לך לחשוב על חלק מהנושאים לכמה דקות ואף לכתוב על כך -- אני בתחושה שהוא משיג את מטרותיו. למען הסר ספק, אין כל קשר מסחרי בינינו לבין הגורמים שמפורסמים אצלנו בבלוג ובאתר בכלל, ובמידה ויהיו כאלו הדבר יודגש כמובן.

לסיכום, אשמח מאוד לשמוע ממך, בין אם כאן או באופן אישי, הצעות נוספות לשיפור האופן בו אנו מציגים את פעילותנו באתר ובכלל.

בברכה,

רועי בילר
מנכ"ל NPTech
biller@nptech.org.il

תגובתה של דנה ארגוב טיקוצקי, מנכ"ל עיגול לטובה

ברוך יקר,

תודה רבה על התגובה הארוכה והמפורטת. אשמח להסב את תשומת לבך לעובדות הבאות:
כל העמותות בשירות אכן מחויבות לעבור מבדק שקיפות של עמותת מידות אשר ניתן להם ללא כל עלות!!! בהתייחסותך אתה מתכוון למבדק מידות המלא, אשר עמותות מבקשות לעבור על דעת עצמן וגם אותו ניתן לעבור כיום ללא עלות.אך לעניינינו ואני מבקשת להדגיש - מבדק השקיפות ניתן לכל העמותות המבקשות להיכנס לשירות עיגול לטובה חינם וללא כל עלות שהיא.
באשר למוסר הכפול שאתה משייך לעיגול לטובה עצמה:
עמותת עיגול לטובה הוקמה בספטמבר 2008, מכאן שהעמותה עדיין לא פעילה שנתיים. כמתמצא בחוק העמותות אתה בוודאי יודע כי עמותה לא יכולה לקבל ניהול תקין וס' 46א' בפרק זמן של לפני שנתיים ולפיכך, נתונים אלו אינם מפורסמים באתר.
הדוחות הכספיים של העמותה נחתמו בימים אלו ויעלו לאתר בימים הקרובים.
ברוך יקר, זה מאוד מרגש לדעת שישנם אזרחים שטובת העמותות בפרט והמגזר השלישי בכלל עומדת לנגד עיניהם, אך הייתי ממליצה, לפני שאתה שוטח טענות חמורות כאלה, שתערוך בדיקה מדוקדקת למענך ולמען כל המבקשים להרבות טוב במלאכתם.

תגובתו של רועי בילר, מנכ"ל NPTech

ברוך שלום,

שמחתי לקרוא את הפוסט שלך, ואני חושב שבחינות מסוג זה וכן הצגת המידע ופרשנותך הן כלי חשוב בכל הנוגע לפעילות חברתית. בקרוב נעלה לאויר את אתר "גיידסטאר", הפרויקט המרכזי בו אנו עוסקים, ובו מידע רב (בכללו דוחות פיננסיים ומילוליים) של המלכ"רים בישראל, במטרה לאפשר לעוד רבים לערוך בקלות ובחינם בחינות מסוג זה שערכת.

אנצל את הבמה להשיב לשאלותיך:

לאחר התיקון האחרון לחוק העמותות, המעמד של חברה לתועלת הציבור ושל עמותה הפך למעשה לשווה בפני הרגולטור. שניהם מוסדות ללא כוונת רווח המנוהלים ע"י ועד מנהל (או דירקטוריון במקרה של חל"צ) מתנדב ואינם מאפשרים חלוקת רווחים לחברי העמותה (או בעלי המניות במקרה של חל"צ). לגבי ההבדלים -- אם לפשט את הדברים, עמותה היא ארגון שיותר דומה ל"ארגון חברים" (לעיתים בודדים ולעיתים אלפים רבים), בעת שבחברה לתועלת הציבור יש לרוב מספר מצומצם יותר של בעלי מניות. במובן זה, המבנה הארגוני של חל"צ מתאים יותר לנו היות והוקמנו ע"י שני גורמים.

הרכב הדירקטוריון שלנו ובעלי המניות מצויינים באתר -- אנו הוקמנו ע"י יד הנדיב וג'וינט ישראל (אלו בעלי המניות, שאינן סחירות כמובן) והם בחרו את דירקטוריון החברה שזהות החברים בו מפורטת באתר.

כחברה צעירה שנרשמה באוגוסט 2009 אנו עובדים בימים אלו על הדוחות הפיננסיים והמילוליים שלנו בפעם הראשונה, ואלו יוצגו לעיון הציבור ולקוחותינו ברגע שיאושרו. בתור ארגון שמקדם את נושא השקיפות וזמינות המידע לגבי פעילות חברתית, ברור שאנו שואפים להוות דוגמא בעצמנו.

הבלוג הארגוני שאנו מפרסמים נועד להציע מידע לקהל הקוראים שלנו אודות מיזמים והזדמנויות רלוונטיות לעשייה חברתית, הקשורים לתחום הפעילות שלנו. אנו משתדלים מאוד, כמוך, להציג את הדברים באופן עובדתי ולהפריד בין מידע אובייקטיבי לסובייקטיבי. למען הסר ספק, אין כל קשר מסחרי בינינו לבין הגורמים שמפורסמים אצלנו בבלוג ובאתר בכלל, ובמידה ויהיו כאלו הדבר יודגש כמובן.

לסיכום, אשמח מאוד לשמוע ממך, בין אם כאן או באופן אישי, הצעות נוספות לשיפור האופן בו אנו מציגים את פעילותנו באתר ובכלל.

בברכה,

רועי בילר
מנכ"ל NPTech

גם אני מחפש דרך לתרום לזולתי-בלי 'לתרום' למתווכים חמדניים.נסגר?

לאיזה מסקנות הגעת בסופו של דבר? האם העמותה עיגול לטובה קיבלה ציון עובר? האם יש אצלהם משכורות או ששם באמת הכל מעוגל לטובה? אם שלילי - אולי עלית על עמותה ראויה? ואם זו לא בעיה עבורך יהיה נוח לקבל תשובתך במייל. בתודה מראש.

משכורות בארגוני המגזר השלישי

אנונימי יקר,
האמת היא שלא הצלחתי להבין לעומק את המבנה הארגוני של "עיגול לטובה". אפשר לפנות לרשם העמותות ולבקש את מסמך "5 מקבלי השכר הגבוה בארגון" שעונה על השאלה שלך.

האמת היא שלדעתי זה לא רלוונטי. הם מחייבים אותך לעבור בדיקה כדי להיות חלק ממנגנון איסוף התרומות. והבדיקה הזו היא השלב הקריטי מבחינתי. ברגע שהוכרע שהבדיקה הזו אינה כרוכה בתשלום "מס", אלא זו בדיקה שלא נדרש תשלום עבורה - סוגיית העובדותים בשכר כבר לא רלוונטית. מבחינתי שתעבודנה ב"עיגול לטובה" 300 נשות קריירה ותרווחנה את לחמן. זה לא על חשבון התורמותים לעמותה שלי, אז לא איכפת לי, במובן הזה.

מקווה שעניתי לך על השאלה. ולא במייל- כי לא השארת מייל :-)

חג שמח ושנה טובה,

ברוך אורן, יו"ר
שישה צבעים - בונים קהילה גאה בישראל
רח' האלון 35 גבעת עדה 0545-969612
baroch@6tzvaim.com

עמותה נ.א.ה. ע"ש שלמה בן דוד ז"ל. פ"ת לא משלמת שכר באופן עקרוני

אני מז"כל עמותת נ.א.ה. הפועלת בפ"ת שברמת העיקרון אינה משלמת שכר לאף אחד כל הפעילים בה פועלים בהתנדבות כולל רואה החשבון , העמותה מחלקת מיידי שבוע כ - 150 סלי מזון , ובחגים ר"ה , ופסח , למעל ל - 500 משפחות. כמו כן מסיעים בציוד ביה"ס לילדים משתדלת לעזור לכל פניה לעזרה - לעמותה רכב להבאת ואיסוף תרומות , לצערנו בגלל גודלו אנו לא מצלחים להביא את כל התרומות . בגלל חוסר באמצעים לפעמים אנו לא מצליחים להיענות לבקשות חדשות , רק על בסיס מקום פנוי ( שנשארו מוצרי מזון עודפים ) . לעמותה כל האישורים הדרושים כולל מאזנים הניתנים לבדיקה .

פרסום תגובה חדשה

ערך מאפיין זה ישאר פרטי ולא יוצג באופן ציבורי.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • תגי HTML מותרים: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • מעבר שורות ופסקאות מתבצע אוטומטית.

מידע נוסף על אפשרויות מבנה קלט