מגיע לי זיכוי במס לפי סעיף 46א, נכון? בואו נבדוק את האותיות הקטנות...

ארגון ידידותי הזמין לאירוע התרמה גדול. הוא הציע שנשלם 200, 360, 500 או 1000 ש"ח כדמי כניסה להופעת ההתרמה - וכתב שבכל מקרה - "התרומה מוכרת לצרכי מס לפי סעיף 46א". ולכן "רוכשי הכרטיסים יוכלו ליהנות מהאפשרות להחזר מס של 35% משום שלעמותה יש טופס 46א."

מייד פניתי אליהם וביקשתי שיבחנו את ההשלכות של הפרסום הזה.
קודם כל זוהי הטעיה, ותורם שתרם 800 ש"ח מתוך ציפייה לקבל 35% החזר מהסכום, עשוי להתבאס מאוד עליהם (ואולי אפילו לתבוע נזיקין).
ומעבר לכך, זה עשוי לעורר את מחלקת החקירות והמודיעין של מס הכנסה, לבדוק האם הם משתמשים ברישיון שניתן להם במסגרת אישור 46א באופן תקין - כי המודעה הזו לכאורה מראה שהם מפרים את ההרשאה שניתנה להם - הרשאה לתת קבלות תרומה מוכרות לפי 46א, רק עבור תרומות.

מהו סעיף 46א?
סעיף 46א לפקודת מס הכנסה, מאפשר לאזרחים להשתתף בפעולה הממשלתית. במקום לשלם מיסים למדינה ושהמדינה תחליט לאן לנתב את כספי המיסים - הסעיף הזה אומר - לאזרח יש אפשרות גם להיות שותף, ולתרום חלק מכספי המיסים שלו ישירות לארגונים שמוצאים חן בעיניו. כמה להיות שותף? עד כמות מס ההכנסה ששילמת באותה שנה שבה תרמת. ועד 30% מההכנסה החייבת במס הכנסה שלך באותה שנה.
למעשה המנגנון הזה מתאים בישראל רק למי שמקבל בעלי משכורת חציונית ומעלה - משום שרק הם משלמים מס הכנסה.
לאיזה ארגונים? רק לארגונים הפועלים לטובת כלל החברה בישראל, אשר קיבלו אישור מיוחד מועדת הכספים של הכנסת להיות מוגדרים כ"מוסד ציבורי" לפי פקודת מס הכנסה.

מהם התנאים לזיכוי במס עבור תרומה?
א. נדרש שהתרומה תהיה אכן תרומה. תרומה היא כסף או סחורה שנתרמת ללא קבלת תמורה. אם תרמת כסף אבל קיבלת בתמורה לכך שירות או סחורה, למשל חולצה או השתתפות בהגרלה, הופעה וכו' - זו איננה תרומה אלא מכירה.
ב. על הקבלה צריך להיות כתוב: (1) שזו קבלת תרומה, (2) שם התורםת ו (3) שלעמותה יש אישור 46א.
ג. צריך לתרום בסכום שנתי כולל של מעל 180 ש"ח. אפשר שהסכום הזה יתפזר בין כמה עמותות.
ד. רק שליש מסכום ההכנסה השנתית של התורם באותה שנה, יוכר לזיכוי במס. אדם שמשתכר 10,000 ש"ח בחודש, יקבל זיכוי על תרומות בסך 12*10,000/3 כלומר התרומה המקסימלית עבורו בשנה היא 40,000 ש"ח.
ה. יש לשלם דיי מס הכנסה כדי לקבל את הזיכוי. למשל, אותו אדם מהשורה למעלה שתרם 40,000 ש"ח, נדרש שישלם לפחות 14,000 ש"ח מס הכנסה בסך הכל שנתי, כדי לקבל את מלוא הזיכוי במס לו הוא זכאי.

מהם השלבים לקבלת הזיכוי במס?
א. צריך כאמור לעבוד ולהתפרנס מעל 6,000 ש"ח בחודש, כדי לשלם מס הכנסה.
ב. צריך לתרום לעמותה שיש לה אישור 46א' מועדת הכספים, ולקבל קבלת תרומה.
ג. צריך להגיש את קבלות התרומה לשלישות אצל המעסיק. לחלופין, להגיש דו"ח כספי שנתי למס הכנסה.
ד. המעסיק יעביר לתלוש המשכורת הבא שלך זיכוי בסך 35% מסך התרומה שלך, במידה והתרומה עמדה בתנאים הנדרשים. אם הגשת דו"ח, לאחר שזה ייבדק, תקבל מכתב עם סכום הזיכוי/חוב במס המגיע לך, ותתבקש לתת מספר חשבון בנק לזיכוי או לגשת לשלם את החוב.

אז ת'כלס, מה אתה מציע לאותה עמותה לעשות?
יש 3 אפשרויות.
אפשרות ראשונה ופשוטה, היא להשמיט את ה"התחייבות" מהמשפט שפרסמו, ולציין משהו כמו "תרומות לעמותה (פרט לתשלום הכניסה לאירוע) מוכרות לצרכי מס לפי סעיף 46א".
אפשרות שניה - לקבוע מחיר כניסה לאירוע, למשל 200 ש"ח, ולציין שכל סכום מעל 200 ש"ח ייחשב לתרומה המוכרת לפי סעיף 46א. במקביל, יש להוציא קבלות מסוג "קבלת מכירה" אשר אינן מאפשרות זיכוי במס, עבור התשלום של ה-200 ש"ח הנדרשים לכניסה לאירוע; וכל שקל נוסף מעבר לסכום זה, יש להוציא בקבלות מסוג "קבלת תרומה" לפי המצוין בסעיף "מהם התנאים לזיכוי במס עבור תרומה?".
אפשרות שלישית - לציין כי הכניסה חופשית לאירוע, ולכן מחיר הכניסה הוא 0 ש"ח ולמעשה, כל שקל, החל מהשקל הראשון שמתקבל, הוא למעשה תרומה. במקרה כזה, כמובן, כל התשלום יהווה תרומה, ולכן יש להוציא קבלות מסוג "קבלת תרומה" לפי המצוין בסעיף "מהם התנאים לזיכוי במס עבור תרומה?".

תגובות

פרסום תגובה חדשה

ערך מאפיין זה ישאר פרטי ולא יוצג באופן ציבורי.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • תגי HTML מותרים: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • מעבר שורות ופסקאות מתבצע אוטומטית.

מידע נוסף על אפשרויות מבנה קלט